Een Daktuin aanleggen: wat moet ik weten?
Wat is een daktuin precies en wat zijn de voordelen ervan? Er zijn verschillende opvattingen over. Om helderheid te verschaffen over dit onderwerp hebben wij deze vraag voorgelegd aan onze experts. Zij delen hun perspectief op dit onderwerp.
Waarom kiezen voor een Daktuin?
Veel daken zijn loze ruimtes. Dit is zonde, zeker in de tijd dat duurzaamheid bij veel mensen hoog in het vaandel staat. Een daktuin kan een mooie oplossing bieden. Dit heeft vele voordelen:
– Een groenere en gezondere leefomgeving
– Kostenbesparend op korte én lange termijn
– Het geeft een goede (geluid)isolatie
– Wateropvang
– Bijdrage aan de biodiversiteit
– Esthetiek
Veel mensen kiezen voor onderhoudsvriendelijk Sedum of dakbloemen weide. Bij dakbloemen weide worden het type bloemen gekozen naar locatie. Op deze manier proberen we zo veel mogelijk de originele natuur te her construeren van voor de bebouwing.
Wat verstaat men onder een daktuin?
Veel mensen willen graag vergroenen en verduurzamen. Het dak biedt hier veel opties voor. Er zijn veel verschillende verzamelnamen op dit gebied in omloop. Dit maakt dat het soms lastig is om een helder beeld te krijgen van de mogelijkheden.
U kunt het zo zien:
een groendak is een vlakke oppervlakte en de basis voor alle groene dakoplossingen. Groendaken vallen onder de paraplu van extensieve daken. Extensieve daken zijn licht en hebben een dunnere opbouw.
Hierbovenop kunnen verschillende elementen worden toegevoegd. Wanneer u hiervoor kiest, kiest u voor een daktuin. U gaat het dak op dit moment intensiever gebruiken. Daktuinen vallen daarom onder de paraplu van Intensieve daken.
Wilt u bijvoorbeeld looppaden plaatsen? Dan noemen wij dit een gebruikersdak. Gebruikers daken vallen ook onder de paraplu van Intensieve daken.
Om hier helderheid in te creëren hebben wij dit in een schematische afbeelding weergegeven.
Let op: dit is de optiek van onze experts.
Een daktuin gaat verder dan alleen het vergroenen van een pand. Naast een bijdrage aan de esthetiek, kunt u het rioleringssysteem een handje helpen. Een daktuin kan namelijk regenwater opvangen en opslaan. Daarnaast levert het een grote bijdrage aan de biodiversiteit. Deze maatschappelijke voordelen zijn belangrijk, maar niet het enige. Een daktuin biedt ook een zeer goede (geluid)isolatie en de levensduur van uw dak wordt aanzienlijk verlengd.
Een voorbeeld:
U heeft momenteel een bitumen dakbedekking. Een gemiddelde dakbedekking wordt in de zomer 75 à 80 graden. Door de uv-stralen die direct op het bitumen terecht komen, gaat het bitumen bewegen. Na zo’n 20 à 25 jaar kan het bitumen door deze beweging scheurtjes gaan vertonen, met lekkage als gevolg. U bent op dit punt toe aan een dakrenovatie.
Wanneer u voor een daktuin kiest:
U heeft sinds kort, of sinds een klein aantal jaar een bitumen dakbedekking. U besluit hierboven op een daktuin met sedum te nemen. Doordat de uv-stralen niet rechtstreeks op het bitumen terecht komen, loopt de temperatuur tot maximaal 45 graden op. Het bitumen gaat niet bewegen en de levensduur wordt aanzienlijk verlengd.
Volgens de meest recente grafieken gaat een dak met daktuin ca. 50 à 60 jaar mee. Bent u van plan het pand in de tussentijd te verkopen? Houd dan in uw achterhoofd dat, doordat het dak twee keer zo lang meegaat, de waarde van het pand hoger zal zijn dan met een regulier dak.
Aanleg: welke stappen worden er gezet?
Een daktuin is zwaarder dan een regulier dak. Dit betekent dat de constructie van het pand meer gewicht zal moeten dragen. Bij de aanleg van een daktuin is een grondige dakinspectie essentieel om de geschiktheid van de dakconstructie vast te stellen.
Daarnaast wordt er gekeken naar de leeftijd en kwaliteit van de huidige dakbedekking. Is uw dakbedekking van oudere aard? Dan adviseren wij uw dakbedekking eerst te vervangen.
De opbouw van een daktuin heeft verschillende lagen:
– Beschermdoek
– Drainage
– Substraat
– Vegetatiemat
Deze opbouw is een standaard opbouw voor een groendak. De volgende stap is de stap naar een daktuin: het toevoegen van de gewenste elementen, zoals heuvels, boomstronken, bijen- en/of vleermuis hotel, nestel kasten, etc.
Het aanleggen van een daktuin klinkt als een ingewikkelde en langdurige klus. De duur van het aanleggen is afhankelijk van de grootte van het dak. Wanneer het dak geschikt is en wij op de bestaande dakbedekking kunnen bouwen, kan een daktuin van 30m² in 4 tot 5 uur worden gerealiseerd.
Moet ik een expert inschakelen?
Het werken op een dak brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee. Wij raden daarom altijd af om zelf het dak op te gaan. Een specialist is gewend te werken op hoogte en op een ladder. Hij/zij heeft kennis van de huidige dakbedekking en is geschoold in de mogelijkheden en het aanleggen van een daktuin. Hiermee voorkomt u beschadiging aan de dakbedekking en weet u zeker dat uw daktuin correct is aangelegd. Is er toch iets misgegaan en heeft u last van lekkage? Dan ligt de verantwoordelijkheid niet bij u, maar bij uw dakspecialist. Zo wordt u volledig ontzorgd. Van ladderwerk tot materiaaltransport: het overlaten aan de experts kan ongewenste verrassingen voorkomen en de levensduur van het dak maximaliseren.
Met een daktuin voegt u niet alleen groen toe aan uw omgeving. U investeert ook in duurzaamheid, esthetiek en biodiversiteit. Laat u inspireren en ontdek de natuurlijke schoonheid die een daktuin kan bieden!