Dak vernieuwing

Dak vernieuwing

Overweegt u een dak vernieuwing? Laat uw dakdekker u volledig ontzorgen

Bij een dak vernieuwing begrijpen bouwprofessionals als geen ander het belang van een goed functionerend dak. Bij het renoveren en verduurzamen van een bestaand pand is het dak, ook wel bekend als ‘de vijfde gevel’, een cruciaal element.

Hoe weet u of uw dak aan vervanging toe is? 

Bij dak vernieuwing is het van essentieel belang om de staat van het pand en de benodigde werkzaamheden in kaart te brengen. Dit geldt ook steeds meer voor het dak. Belangrijke overwegingen voor het dak zijn onder andere:

  • Wat is de leeftijd en kwaliteit van de huidige dakbedekking?
  • Wat is het materiaal dat momenteel op het dak ligt?
  • Is het dak in het verleden voldoende geïsoleerd? 
  • Toekomstplannen voor het dak: wat wil u ermee gaan doen?
  • De staat, draagkracht en opbouw van de dakconstructie.

Als u overweegt zonnepanelen, een groendak of een retentiedak te installeren, betekent dit extra gewicht op het dak. De dakconstructie moet hier tegen bestand zijn. Een controle door een constructeur is zeker op zijn plaats. Uw dakdekker kan u vervolgens adviseren over het juiste dakbedekkingsmateriaal.

Welk dakbedekkingsmateriaal is geschikt? 

Op de meeste daken wordt (nog steeds) een bitumendakbedekking toegepast: 2-laags, waarbij bij de bovenlaag diverse toepassingen mogelijk zijn. Bij het kiezen van dakbedekkingsmateriaal spelen echter verschillende factoren een rol. Denk aan duurzaamheid, functionaliteit en levensduur. Voor grotere bedrijfshallen wordt vaak PVC of TPO gekozen vanwege de efficiëntie in aanbreng en kostenbesparing.

Daarnaast maken groendaken een grote opmars. Steeds vaker wordt dit door een architect meegenomen in het ontwerp. We zien vaak dat er EPDM als onderlaag voor groendaken wordt voor geschreven, maar dit materiaal kan kwetsbaar zijn. EPDM is een 1-laags dakbedekking en daarmee gevoelig voor schade. Een steentje, een uitgeschoten mes en zelfs muizen die een gaatje knagen in de EPDM zorgen voor lekkage. Bitumen wordt 2-laags aangebracht en is wortel werend. Daarmee is Bitumen minder gevoelig voor schade en dus geschikter als onderlaag voor groendaken.

Het renovatieproject gaat van start! Wat kunt u verwachten? 

Uw dakdekker kan het volledige proces verzorgen van sloop tot oplevering. Indien gewenst, kan uw dakdekker ook een kraan of steiger regelen. Dit proces zorgt voor efficiëntie en voorkomt problemen.

Renovatieproject

Welke factoren hebben invloed op het werkproces en planning?

Factoren die invloed hebben op de planning zijn onder andere het weer, personeelscapaciteit, de grootte en complexiteit van het dak en de isolatielaag met de gewenste toplaag. Aandachtspunten bij het installeren van zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet er rekening worden gehouden met de bestaande isolatie en de draagkracht van het dak. Daarnaast is het verstandig de voor- en nadelen af te wegen van de verschillende mogelijkheden in het dakbedekkingsmateriaal.

U kunt bijvoorbeeld voor PVC of TPO kiezen. Deze materialen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, waaronder in het wit. Door een witte variant te kiezen kan de opbrengst van zonnepanelen verhoogd worden. Aan de andere kant zal er regelmatig onderhoud gepleegd moeten worden aan de zonnepanelen. Het is daarom belangrijk een type dakbedekkingsmateriaal te kiezen dat tegen een stootje kan. PVC en TPO worden 1-laags aangebracht en zijn hiermee gevoelig voor schade. 

Omdat het 2-laags wordt aangebracht en hiermee minder schade gevoelig is, adviseren wij bitumen. U minimaliseert hiermee de kans op lekkage. Daarnaast is bitumen in zwart en wit te verkrijgen. Door voor de witte variant te kiezen kunt u de opbrengst van de zonnepanelen verhogen.

Andere factoren om rekening mee te houden

Andere overwegingen zijn de flora en fauna regelgeving en het waarborgen van veiligheid op de bouwplaats. Zorg ervoor dat alle betrokkenen voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en beschikken over de benodigde certificeringen, waaronder VCA.

Home Nieuws Dak vernieuwing