Milieuvriendelijk dak?
onze hoogste prioriteit

Groendaken

De basisfunctie van elk dak is het waterdicht afdichten van een gebouw. Steeds vaker krijgen daken naast deze hoofdfunctie een of meerdere extra functies. Met een groendak of daktuin voegt u deze extra functies toe aan uw dak.

Groendaken zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En terecht, want er zijn veel redenen om voor een groendak te kiezen. Zo levert een groendak een bijdrage aan de biodiversiteit en luchtkwaliteit van de omgeving. Een groendak heeft ook een sterk regulerend effect op de hemelwaterafvoer en de omgevingstemperatuur. Zo wordt in natte perioden voorkomen dat het riool wordt overbelast. Wanneer u een sedumdak combineert met zonnepanelen, kunt u rekenen op een 10 tot 15% hogere stroomopbrengst in vergelijking met plaatsing direct op bitumineuze dakbedekking.

Groendaken zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën; extensief, halfintensief en intensief.

Onder de extensieve groendaken vinden we de welbekende sedumdaken. Deze daken zijn bedekt met wortelwerend doek, een dunne laag substraat, en een sedummixmat bestaande uit verschillende soorten vetplanten. Deze sedumplanten kunnen uitstekend tegen een periode van droogte en hebben dus zeer weinig verzorging nodig. Ook daken voorzien van sedumcassettes vallen onder de extensieve daken.

Halfintensieve groendaken lijken erg op sedumdaken, maar worden voorzien van een dikkere substraatlaag waardoor naast sedum ook grassen en kruiden op het dak kunnen groeien. Deze begroeiing trekt verschillende soorten insecten aan en draagt dus bij aan de biodiversiteit.

Het intensieve groendak kan, in tegenstelling tot extensieve en halfintensieve groendaken, worden gezien als een extra in te richten buitenruimte. Terrassen, parkeerterrein en veelzijdige beplanting behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Alle soorten groendaken, van extensief tot intensief, vragen het nodige draagvermogen van uw dak. Laat uw dak dan ook altijd inspecteren wanneer u overweegt een groendak aan te laten leggen. Neem vandaag nog contact op met de specialisten van Daktec.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Vul onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over Daktec

Met een Daktec dak heeft u gegarandeerd kwaliteit in, of eigenlijk op, uw huis of bedrijfspand. Daktec werkt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige materialen en de hoogste standaarden voor werk en controle. Daarom bieden wij standaard 10 jaar verzekerde dakgarantie bij nieuwe én gerenoveerde daken. Overweegt u zonnepanelen of een sedumdak? Ook hierin staat Daktec u met raad en daad bij en kunt u rekenen op een uitstekend resultaat.

Home Groendaken en daktuinen