Zonnepanelen op uw dak: waar moet ik rekening mee houden?

Zonnepanelen op het dak geïnstalleerd Daktec

De energiecrisis zorgt voor een enorme toename in de vraag naar zonnepanelen. Gelukkig zijn zonnepanelen op bijna elk dak te plaatsen, is de plaatsing van de installatie snel gedaan en is de opbrengst op zonnige dagen direct zichtbaar. De eigenschappen van uw dakbedekking zijn van grote invloed op de opbrengst van de installatie. In dit artikel leest u hier meer over.

Dakbedekking

Zonnepanelen werken optimaal bij een temperatuur van 25 graden. Voor elke graad daarboven wordt de opbrengst met 0,5% verlaagd. Hoe dichter uw dakbedekking bij de 25 graden blijft, hoe hoger de opbrengst. Dakbedekking wekt zelf dus misschien geen zonne-energie op, maar heeft wel grote invloed op de opbrengst van uw panelen.

Bijvoorbeeld:

De temperatuur van dakbedekking kan soms wel oplopen naar 80 graden. Witte dakbedekking kaatst zonlicht af, waardoor de temperatuur van de dakbedekking laag blijft. Hoe lager de temperatuur van uw dak, hoe hoger de opbrengst van uw zonnepanelen.

Groendak

Een andere manier om uw dak koel te houden is het plaatsen van een groendak. Een groendak zorgt ervoor dat het dak weinig warmte opneemt. Hierdoor werken uw zonnepalen optimaal. Daarnaast houdt het de ruimte onder uw dak koel. Dit kan al snel een aantal graden schelen op een hete zomerdag.

Natuurlijk heeft een groendak nog meer voordelen. Zo ondersteunt een groendak bijvoorbeeld de biodiversiteit in uw omgeving. Ook slaat het regenwater op bij heftige regenval. Hierdoor wordt het riool ontzien.

Constructie

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. De dragende constructie van uw dak moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen dragen. Oude daken zijn vaak niet berekend op deze extra belasting. Hierdoor is het dak minder geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Laat daarom altijd de constructie van het pand inspecteren voor u zonnepanelen aanschaft.

Kosten

Het aanschaffen van zonnepanelen en het aanpassen van uw dakbedekking is een flinke investering. Vaak is het mogelijk hier subsidie op aan te vragen of BTW-voordeel te krijgen. Daktec heeft alles in huis om u te adviseren in de juiste dakbedekkingskeuze, de installatie van de zonnepanelen én de subsidiemogelijkheden.

Samenvattend

Een zonnepanelen-installatie is een goede investering wanneer u duurzaam energie wilt opwekken. Voor u overgaat op de aanschaf van zonnepanelen, houdt rekening met:

  • Ligging en lichtinval van uw dak;
  • De constructie van uw dak;
  • Het type dakbedekking: dit is namelijk van invloed op de opbrengst van de panelen.

Advies

Overweegt u zonnepanelen te laten plaatsen? Daktec heeft, in samenwerking met diverse partners, alles in huis om u verder te helpen. Onze experts kunnen u van A tot Z adviseren. Het grootste voordeel voor het kiezen voor Daktec: één aanspreekpunt, meerdere expertises. Neem gerust contact met ons op!

Home Nieuws Zonnepanelen op uw dak: waar moet ik rekening mee houden?